Технологія безпошукового кореляційно-інтерферометричного пеленгування з використанням двохелементної антенної системи

Призначення. Для підвищення швидкодії кореляційно-інтерферометричного пеленгування. Спрощення алгоритму обробки даних і відповідно підвищення швидкодії. Можливість пеленгування в реальному масштабі часу без збільшення похибки дискретності

Технічні характеристики.

  • Робочий діапазон частот (50-6000)МГц. 
  • СКВ оцінки пеленгу: не перевищує 1 градус. 
  • Ширина смуги пропускання радіоприймачів пеленгатора: 10МГц. 
  • Частота дискретизації прийнятих радіовипромінювань на проміжній частоті: 32МГц.

Галузь застосування. Радіотехніка та робототехніка, виробники аналогів: «Rohde & Schwarz», «LSTelcom» (Німеччина); «TCI», «Agilent Technologies», «ADVANTEST» (США); «Thaies» (Франція); «AOR», «ІСОМ» (Японія); «Winradio» (Австралія); TOB ХСВД-2 «Спецвузавтоматика» (Україна, м Харків), а також Державний концерн «Укроборонпром», Державне підприємство «Український державний центр радіочастот».

Переваги. Порівняно з існуючими технологіями: 1) Пряма одноразова кореляційна оцінка часу затримки. 2) Відпадає необхідність застосовувати багатоканальну систему оброблення даних або вносити велику похибку дискретності оцінки часу затримки. Переваги для споживачів розроблених технологій: – можливість в реальному часі одночасного моноімпульсного кореляційного пеленгування всіх джерел радіовипромінювання, що потрапили в широку смугу пропускання пеленгатора, дозволить швидко скласти карту джерел всіх радіовипромінювань; – пеленгування слабких і шумоподібних радіовипромінювань на великій дальності за рахунок низького (0дБ) необхідного вхідного відношення сигнал/шум; – висока точність пеленгування; – можливість модернізації сучасних пеленгаторів шляхом заміни програмного забезпечення і антени.

Техніко-економічний ефект. Полягає в покращенні технічних характеристик апаратури та її здешевленні. Збільшення прибутку від продажу апаратури. Важливим очікуваним ефектом від впровадження наукових результатів в сучасні засоби радіомоніторингу є суттєве підвищення їх швидкодії за рахунок здатності забезпечення в реальному часі одночасного кореляційного пеленгування всіх джерел радіовипромінювання, що потрапили в широку смугу пропускання пеленгатора. Це дозволить швидко скласти карту джерел всіх радіовипромінювань у діапазоні частот 20МГц – 6ГГц і вище, збільшить конкурентоспроможність і обсяги продукції, що продається за рахунок її ексклюзивних параметрів і можливостей. Зменшення собівартості відбувається за рахунок зменшення обчислювальної складності алгоритмів обробки сигналів і використання менш продуктивного комп’ютерного обладнання.

Опис. Приймальні антени знаходяться на відстані антенної бази одна від одної. Для пеленгування здійснюється: 1. Одночасний прийом сигналу першою антеною в першому пеленгаційному радіоканалі, та сигналу другою антеною в другому пеленгаційному радіоканалі. 2. Оцінка часових спектрів прийнятих сигналів з використанням ШПФ. 3. Перемножування відселектованих спектрів двох пеленгаційних радіоканалів з формуванням першого добутку спектрів. 4. Формування двох підмасивів спектральних відліків з першого добутку спектрів. 5. Перемножування першого та другого підмасивів спектральних відліків з формуванням другого добутку спектрів. 6. Максимально правдоподібна безпошукова (пряма) кореляційна оцінка часу затримки сигналу. 7. За визначеною оцінкою часу затримки оцінюється напрямок на джерело радіовипромінювання. Для оцінки пеленгу в секторі 360 градусів необхідно оцінювати пеленг відносно двох перпендикулярних антенних пар. Можна застосовувати 3-х канальний радіоприймач.

Детальніше…