Технологія збагачення бурого вугілля для підвищення його енергетичних характеристик

Призначення. Для Отримання висококалорійного твердого палива з бурого вугілля шляхом підвищення його енергетичних характеристик.

Технічні характеристики. За розробленою технологією збагачення бурого вугілля напрацьована дослідна партія твердого палива загальною вагою 10 кг із нижчою теплотою згоряння на робочий стан палива у межах 4521,9 – 5282,71 ккал/кг, загальною вологою на робочий стан палива – 10,3 – 14,5%, зольністю – 17,72 – 22,8 %, виходом летких речовин – 37,65 – 44,9 % та сіркою 2,48 – 2,9 %. Отримані характеристики твердого палива відповідають якісним показникам енергетичного вугілля газової групи та можуть використовуватись яг аналог вугілля марки Д на діючих ТЕЦ і ТЕС України.

Галузь застосування. Гірничодобувна, металургійна, енергетична.

Переваги. Запропонована технологія дозволяє оптимізувати енергетичні витрати на одиницю вугільної продукції та отримати тверде паливо у вигляді стандартних твердопаливних брикетів. Теплова обробка бурого вугілля сприяє зниженню вмісту кисню і водню, а отже і виходу летких до рівня вугілля газової групи. Включення у видобуток бурого вугілля попутних корисних копалин (наприклад, вуглистих глин) дозволило знизити коефіцієнт розкриву, а отже і собівартість видобутої гірничої маси. Залучення вуглистих глин в загальний валовий видобуток може додатково розширити ресурсну базу Дніпробасу на 1,5 млрд т, а по Ново-Дмитрівському родовищу – близько 600 млн т. Технологія збагачення бурого вугілля і надання йому властивостей кам’яного вугілля газової групи, вирішує питання енергобезпеки країни та зниження імпорту вуглеводнів, підвищує ефективність та інвестиційну привабливість гірничих підприємств, а також знижує навантаження на навколишнє середовище під час проведення відкритих гірничих робіт.

Техніко-економічний ефект. Операційні витрати з урахуванням вартості сировини на отримання збагаченого бурого вугілля знаходяться на рівні 50 дол./т, що є конкурентною ціною у порівнянні з кам’яним вугіллям в Україні. Потенційно, при одночасній експлуатації найпотужніших гірничих буровугільних підприємств, Україна може щорічно видобувати не менше 15 млн т бурого вугілля, а з урахуванням вуглистих глин значно більше 20 млн т/рік. У розрахунку на тонну умовного палива видобуток може складати понад 4,7 млн т у.п., що дозволить скоротити прогнозований дефіцит у газовій групі вугілля.

Опис. Процес дроблення рядового бурого вугілля при експлуатації двохвалкових та молоткових дробарок застосовувався для отримання необхідного його фракційного складу. Проведена сушка бурого вугілля і вуглистої глини в дослідно- промисловому зразку термовакуумної сушарки показала максимальне витягання вологи при прийнятних показниках енерговитратності. Термічна обробка сухого високозольного бурого вугілля дала можливість істотно поліпшити споживчі показники органічної частини палива при одночасному збільшенні долі неорганічної частини. Каскадна обробка термічно обробленого бурого вугілля на електричному та магнітному сепараторах дозволила отримати концентрат із зольністю від 17,72 до 22,8%, виходом летких ≤ 35%, вищою теплотою згорання від 7256,1 до 7523,6 ккал/кг. Отримані та систематизовані параметри переробки та збагачення бурого вугілля можуть бути основою для виготовлення промислової технологічної лінії.

Детальніше…