Технологія визначення якості металевого литва на основі нового методу порівняння кривих охолодження виливків

Призначення. Для підвищення ефективності контролю термічних процесів охолодження виливків з метою підтримки рішень ливарника в процесі виготовлення литва.

Технічні характеристики. Програмний комплекс розроблено в середовищі OS Windows за допомогою мови програмування SQLite, а інтерфейс програмного засобу – на мові програмування Python.

Галузь застосування. Ливарне виробництво (дрібносерійне виробництво). Підприємства та фірми в Україні, що виготовляють ливарну продукцію.

Переваги. Технологія є оригінальною, її перевагами є висока швидкодія і точність визначення хімічного складу сировини литва без проведення лабораторних досліджень.

Техніко-економічний ефект. Застосування розробленої технології дасть змогу зменшити кількість бракованих виробів та затрати на проведення експериментів для підбору якісного складу сировини.

Опис. Розроблено комп’ютерну технологію визначення якості (хімічного складу) литва за допомогою порівняння кривих охолодження експериментальних зразків розплавленого металу з еталонними кривими із заздалегідь відомими властивостями. Призначена для підтримки рішень ливарника у процесі ливарного виробництва. Технологія відрізняється тим, що автоматично знаходиться поліноміальна апроксимація експериментальної кривої охолодження, визначаються її особливі точки, і близькість до відомих апроксимованих еталонів визначається як норма різниць температур у цих точках, що підвищує точність порівняння кривих охолодження з метою оперативної оцінки якості литва.

Детальніше…