Інформаційна технологія персоналізованого діагностування рухових функцій пацієнтів для їхньої реабілітації та реабілітації моторики мовлення

Призначення. Створити технологію, що дасть змогу виявляти специфіку порушень рухових функцій та опосередковано мовлення (шляхом оцінювання тонкої моторики кисті) пацієнтів, та здійснювати аналіз стану рухових функцій на різних етапах реабілітації без застосування інструментальних засобів.

Технічні характеристики. 1. Для структури ПК: вимоги до апаратного забезпечення: – ПК з процесором потужністю 1,5 ГГц та вище, оперативна пам’ять 1024 Мб та вище (рекомендовані), ПК з процесором потужністю 1,0 ГГц, оперативна пам’ять 256 Мб (мінімальні); – вільний дисковий простір: 1,5 Гб (якщо не встановлено програмну платформу .NET.Framework 4.0), 20 Мб (якщо .NET.Framework 4.0 встановлено); вимоги до програмного забезпечення ПК: – операційна система: починаючи від Microsoft Windows XP і вище; – програмна платформа .NET Framework версії 4.0 або вище; – програмне забезпечення для роботи з файлами формату PDF. 2. Для структур мобільних Андроїд-платформ: – оперативна пам’ять: 1024 Мб або більше; – ОС Android: не нижче версії 5.0 (рівень API 21), рекомендовано від версії 7.1 (рівень API 25).

Галузь застосування. Медицина, освіта. Клінічні, санітарно-курортні заклади, реабілітаційні центри, медичні навчальні заклади, індивідуальні користувачі.

Переваги. Розширено гаму доказових критеріїв, які не враховуються відомими аналогами, та уніфікація за цими критеріями кількісної оцінки стану рухових функцій кінцівок, тонкої моторики кисті, форми ходи уможливлюють зменшення помилки лікаря в оперативному прийнятті діагностико-лікувальних рішень, виявлення специфіки порушень рухових функцій та опосередковано мовлення (шляхом оцінювання тонкої моторики кисті), порівняння ефективності реабілітації рухів дистальних і проксимальних відділів верхньої та нижньої кінцівки, тонкої моторики кисті та форми ходи.

Техніко-економічний ефект. Використання технології суттєво підвищить ефективність реабілітації пацієнтів з порушеннями рухових функцій, уражених не тільки внаслідок захворювань нервової системи, але й травм та поранень. Програмна реалізація технології для структур ПК і мобільних Android-платформ надає можливість застосування технології не тільки в клінічних закладах, але й у домашніх чи польових умовах, забезпечує своєчасне виявлення специфіки порушень, що запобігає розвитку ускладнень.

Опис. В інформаційній технології персоналізованого діагностування рухових функцій пацієнтів для їхньої реабілітації та реабілітації моторики мовлення застосовується розподілене і сумарне кількісне оцінювання рухових функцій верхньої та нижньої кінцівки, тонкої моторики кисті та ходи на базі як відомих, так і авторських модифікованих шкал експертного оцінювання з рівномірною градацією, без застосування інструментальних засобів. Технологію реалізовано в програмних системах “MovementTestStroke” для ПК та мобільних платформ і може бути застосовано для діагностування рухових функцій, уражених не тільки внаслідок захворювань нервової системи, але й травм та поранень, у клінічних, домашніх та польових умовах. Може застосовуватися як самостійна технологія, так і в комплексі технологій реабілітації рухів і мовлення пацієнтів.

Детальніше…