Технологія вирощування соняшнику за комбінованого використання мікродобрив та бактеріальних препаратів

Призначення. Для ефективного використання елементів живлення, навіть із важкодоступних сполук ґрунту, зменшує необхідність внесення дороговартісних синтетичних добрив, які характеризуються низькими коефіцієнтами засвоєння (40-60%). Створює позитивні властивості щодо ґрунтової мікрофлори, оскільки оптимізує збільшення кількості корисних мікроорганізмів у ризосфері кореневої системи соняшнику..

Технічні характеристики. Технологія передбачає комбіноване використання хелатних мікродобрив типу Авангард Р Соняшник (подвійне внесення у фазу 3-4 та 6-8 листків) за передпосівного внесення біодобрив Граундфікс (8 л/га) та обробки насіння міоризо- утворюючим препаратом Мікофренд (4 л/т).

Галузь застосування. Сільськогосподарські підприємства різної форми власності, наукові установи

Переваги. Розроблена модель технології вирощування соняшнику дозволяє за рахунок оптимізації живлення рослин шляхом проведення позакореневих підживлень скорочувати на 25-30% внесення синтетичних добрив, підвищує на 8-10%, за рахунок використання біологічних препаратів та мікоризо-утворюючих препаратів, коефіцієнти засвоєння елементів живлення із ґрунту, забезпечує зростання урожайності на 15-38%. Крім того за рахунок поліпшення корисної мікрофлори, підвищується якість соняшнику шляхом зростання вмісту у насінні жирів та білків, знижує забруднення навколишнього середовища та продукції важкими металами та залишковими кількостями синтетичних речовин.

Техніко-економічний ефект. Формування оптимізованої архітектоніки рослин соняшнику середньоранньої та середньостиглої груп за зростання площі асиміляційної поверхні на 14-19 %, зростання загальної урожайності в інтервалі 26-38 %

Опис. Моделювання застосування у системі удобрення мікробних та мікоризоутворюючих препаратів, регуляторів росту рослин та мікродобрив, за різноформатного внесення, які містять в своєму складі велику кількість необхідних для рослин мікроелементів, що дасть змогу підсилити процеси ризосферної мікрофлори, біохімічні процеси в рослинах та підвищити доступність для рослин мікроелементів різного походження. Розроблена технологічна модель вирощування соняшника грунтується на використанні мікродобрив які містять у своєму складі як макроелементи: азoт (N), кaлій (K2O) та сіpку (SO3), так і мікроелементи: бop (B), цинк (Zn), мідь (Cu), мapгaнeць (Mn), зaлізo (Fe), мaгній (MgO), кoбaльт (Co) та мoлібдeн (Mo) на ранніх стадіях розвитку від фази 3-4 до 6-8 листків, у передпосівну культивацію біологічні добрива та для обробки насіння мікоризо-утворюючі препарати.

Детальніше…