Технологія побудови системи захищеного інформаційного обміну на основі нероздільного факторіального кодування

Призначення. Для забезпечення захищеного інформаційного обміну, в тому числі в умовах екстремальних (кризових) ситуацій, на основі методології інтегрованого захисту інформації за рахунок факторіального кодування даних, спрямованого на забезпечення контролю цілісності інформації, її завадозахищеності та захисту від несанкціонованого доступу.

Технічні характеристики. Принцип організації каналу колективного користування, в якому працює замкнуте угруповання користувачів, полягає у використанні перестановки як контейнера для перенесення інформації. Виправлення помилок під час передавання перестановок може бути реалізовано через повторний запит або прямим виправленням. Код не виявляє помилки, що трансформують перестановку в іншу перестановку дозволеної частини цієї ж множини. Для організації всередині каналу колективного користування закритих груп користувачів для передавання даних використовуються множини перестановок з унікальним набором властивостей і параметрів, що забезпечує конфіденційність обміну в межах групи. Первинна мережа, в якій відбувається перенесення інформації, може мати будь-яку фізичну природу.

Галузь застосування. Комунікаційні системи захищеного передавання інформації.

Переваги. Використання факторіальних кодів забезпечує інтегрований захист інформації, а також синхронізацію кадрів без роздільника блоку даних. Крім того, це підвищує надійність інформації під час її передавання в в умовах обмеження пропускної здатності каналів зв’язку.

Техніко-економічний ефект. Оцінка ефективності використання нероздільного факторіального кодування з відновленням даних за перестановкою для систем зв’язку з короткими пакетами (з довжиною блоку даних до 15 біт включно) за ймовірності бітової помилки 10Е-3 свідчить про зменшення ймовірності невиявленої помилки після декодування до значення 1,18E-05 у порівнянні з використанням циклічного надлишкового коду з відповідним значенням імовірності невиявленої помилки 1,18E-04.

Опис. Технологію спрямовано на забезпечення захищеного інформаційного обміну за рахунок нероздільного факторіального кодування даних і використання для переносу інформаційних повідомлень перестановок заданої довжини з визначеними структурними та ансамблевими властивостями. Мультиплексування каналів на основі факторіальних кодів полягає у використанні в якості носія інформації перестановок, наділених певним набором ознак, індивідуальних для кожного користувача з метою підвищення пропускної здатності системи з одночасним забезпеченням інтегрованого захисту інформації. За цими ознаками виконується поділ користувальницьких каналів між собою, що виключає необхідність організації окремого каналу синхронізації або введення в блок даних поля адреси та підвищує пропускну здатність системи зв’язку.

Детальніше…