Технологія виготовлення полімерних нанокомпозитів з інтеркальованими функціональними добавками

Призначення. Для одержання нових полімерних нанокомпозитів з інтеркальованими функціональнимим добавками з покращеними механічними та фізико-хімічними властивостями для використання на підприємствах хімічної промисловості, будівництві, машино- та апаратобудуванні, водопідготовці, очищенні, фільтрації води.

Технічні характеристики. Розроблена технологія містить одну технологічну лінію із застосуванням дозаторів, реакторів-змішувачів, що оснащені нагрівальними елементами, реактора із випромінювачем для УЗ обробки. Полімерні нанокомпозити отримують методом інтеркаляції з використанням наступних реактивів: 10 мас.% ПВС «осч», функціональні добавки Спвс = 10 мас.% (магнетит, гетит, шаруваті подвійни гідроксиди). Встановлені послідовність стадій, режимим проведення процесів, концентрації функціональних добавок. Технологія одержання полімерного нанокомпозиту складається з наступних стадій: приготування вихідних розчинів, отримання золів, шляхом УЗ обробки золів функціональних добавок з полівініловим спиртом. Технологія дає можливість отримати полімерні нанокомпозити з заданими механічними та фізико-хімічними властивостями.

Галузь застосування. Виробництво пластмас у первинних формах; дослідження й експериментальні розробки у сфері природничих і технічних наук.

Переваги. Використання розробленої технології синтезу полімерних нанокомпозитів дає можливість отримати нові матеріали, з дешевої вітчизняної сировини, що мають покращені механічні властивості і мають довший термін використання.

Техніко-економічний ефект. Застосування створеної технології дозволить підвищити ефективність готових виробів, а саме: плівок, адсорбентів, фільтрів, гранул різного призначення за рахунок використання дешевої сировини, в порівнянні з аналогічними матеріалами, збільшення терміну використання. В даній технології використовуються нетоксичні речовини, що робить виробництво більш дешевим та екологічно безпечним.

Опис. Розроблена технологія містить одну технологічну лінію із застосуванням дозаторів, реакторів-змішувачів, що оснащені нагрівальними елементами, реактора із випромінювачем для ультразвукової (УЗ) обробки. Встановлені послідовність стадій, режими проведення процесів, концентрації функціональних добавок. Технологія одержання полімерного нанокомпозиту складається з наступних стадій: приготування вихідних розчинів, отримання золів, шляхом УЗ обробки золів функціональних добавок з полівініловим спиртом. Запропонована технологія дає можливість отримати полімерні нанокомпозити з заданими механічними та фізико-хімічними властивостями. Розроблена технологія дозволяє в 2-3 рази знизити вартість композитних матеріалів, скоротити час їх отримання.

Детальніше…