Дослідження впливу (бензо)-азакраун-етернихзамісників на координуючі та спектрально-люмінесцентні властивості модифікованих похідних каліксаренів, етерів та комплексів лантанідів з ними

Якому пріоритетному напряму науки і техніки відповідає: Нові речовини та матеріали

Дослідження: цільове фундаментальне.

Перспектива подальшого виконання: буде продовжено як фундаментальне.

Рівень дослідження: Немає аналогів в Україні.

Наявність патенту: немає

Яких додаткових дій потребує подальше дослідження: Синтез та дослідження закономірностей змін люмінесцентних властивостей комплексів лантанідів, що виникають під впливом різних структурно-топологічних чинників краунвмісних каліксаренів та сірковмісних аналогів етерівпри комплексоутворенні.

Коротка характеристика, позитивні якості, подальша перспектива застосування.

Досліджено спектрально-люмінесцентні властивості калікс[4]аренів, модифікованих фрагментами 12-краун-4(12-азакраун-4)-етерів, які приєднані по нижньому краю каліксарену. Сполуки характеризуються інтенсивною флуоресценцію та фосфоресценцією в області 360-470 нм. Встановлено, що у випадку азакраунвмісного похідного ефективність переносу енергії збудження на випромінювальні рівні іонів лантанідів (Eu(III), Tb(III)) зменшується, що відображається у величинах квантових виходів: 0,024 та 0,019, для комплексів Eu(III) й 0,52 та 0,08 ˗ для комплексів Tb(III) з 12-краун-4 та (12-азакраун-4)-похідними, відповідно. Щодо похідних краун-етерів, то найбільш інтенсивний сигнал спостерігається для комплексів європію та тербію з 15-членним-лігандом, квантові виходи ˗ 0,0049 та 0,0172, відповідно. В залежності від розміру та природи додаткового координаційного центру в (бензо)/азакраун-етерах відбувається екстра-координація молекул розчинника, що призводить до збільшення безвипромінювальних втрат енергії збудження та зменшенню ефективності 4f-люмінесценції. Встановлено, що комплекси краун-заміщених каліксаренів, на відміну від лігандів, проявляють фунгіцидну активність, що є основою для подальшого біологічного скринінгу їх з метою пошуку ефективних антимікотичних препаратів.

Детальніше…