Визначити біоризики, що пов’язані з природними осередками туляремії в Україні, на основі молекулярно-епідеміологічного моніторингу та створити національну базу даних генотипів штамів F. tularensis»

Реєстраційний номер НДДКР в УкрІНТЕІ: 0117U001340

Якому пріоритетному напряму науки і техніки відповідає: науки про життя, нові технології профілактики та лікування найпоширеніших захворювань.

Дослідження: прикладне.

Джерело фінансування: кошти державного бюджету.

Перспектива подальшого виконання у 2021 – 2022 роках: буде завершене.

Рівень дослідження: немає аналогів в Україні.

Наявність патенту: 2 патенти України.

Коротка характеристика, позитивні якості, подальша перспектива застосування.

Впровадження науково обґрунтованої системи молекулярно-епідеміологічного моніторингу туляремії в Україні забезпечить більш ефективне та своєчасне реагування на можливу біозагрозу, визначення ступеню активізації природних осередків, прогнозування можливих епідускладнень.

Використання еколого-епідеміологічного та молекулярно-генетичного моніторингу буде сприяти створенню науково обґрунтованої системи паспортизації конкретних територій та оптимізації системи профілактики туляремії в Україні.

Здійснення раціональної системи профілактики туляремії, що полягає в попередженні виникнення епізоотичних і епідемічних ускладнень, в динамічному вивченні зареєстрованих та потенційних ендемічних територій з визначенням їх епідпотенціалу сприятиме покращенню громадського здоров’я населення України та забезпечить його санітарно-епідеміологічне благополуччя.

Детальніше…