Експериментальний зразок автономного ферментеру для малотоннажного виробництва мікробіологічних засобів захисту рослин

Реєстраційний номер НДДКР в УкрІНТЕІ: 0119U002145

Запланована галузь застосування та конкретне місце застосування: запланована галузь застосування – сільське господарство, зокрема малотоннажне виробництво мікробіологічних засобів захисту рослин від хвороб і шкідників у рідкій препаративній формі; місце застосування – Цебріковський дослідний біосектор ІТІ «Біотехніка» НААН

Джерело фінансування: кошти державного бюджету

Рівень інновації: немає аналогів в Україні

Наявність патенту: немає

Наявність зацікавленого Замовника: Цебріковській дослідний біосектор ІТІ«Біотехніка» НААН, біофабрики.

Впровадження: заплановано у дослідне виробництво мікробіологічних засобів захисту рослин в Цебріковському дослідному біосекторі ІТІ «Біотехніка» НААН.

Яких додаткових дій потребує впровадження: Доопрацювання експериментального зразку автономного ферментеру з урахуванням результатів апробації, проведеної у 2020 р. в Цебріковському дослідному біосекторі ІТІ «Біотехніка» НААН.

Коротка характеристика, техніко-економічні параметри переваг та позитивних якостей.

Експериментальний зразок автономного ферментеру являє собою ферментер стерилізатор, який може використовуватись для виробництва мікробіопрепаратів, як окремо, так і у складі тонкостінних ферментаційних комплексів КФМ-420 та ФУ-500 у якості інокуляційного ферментеру. Загальний об’єм апарату – 170 дм3, робочий об’єм 120 дм3. Апарат оснащено водяною сорочкою з ТЕНами, турбінною мішалкою і барботером. Встановлена електрична потужність обладнання 12,5 кВт. Робота апарату здійснюється в автоматичному режимі, що значно зменшує долю ручної праці. Питомі енергозатрати на стадію ферментації складають 0,75 кВт∙год/дм3 при виробництві грибних мікробіопрепаратів (Боверин БТ) та 0,48 кВт∙год/дм3 при виробництві бактеріальних (Планриз БТ), що у 1,2-1,5 разів менше від використання стандартних мікробіологічних качалок при порівняній якості отриманих культуральних рідин біопрепаратів.

Детальніше…