Одержання високоякісних зливків і напівфабрикатів з нового дисперсійно-зміцнюваного сплаву системи Al-Mg, додатково легованого перехідними та рідкісноземельними металами

Призначення. Для одержання високоякісної металопродукції з нового сплаву системи Al-Mg-ПМ-РЗМ з економним використанням енергії та матеріалів.

Технічні характеристики. Безперервно литі зливки з нового сплаву системи Al-Mg-ПМ-РЗМ містять ≤ 0,12 см3 / 100 г водню та ≤ 0,05 об. % оксидних включень. Вироби з нового сплаву в холоднодеформованому та відпаленому стані перевищують відомі аналоги за механічними властивостями: межа міцності – на 12%, межа пластичності – на 28%, а також мають вищу корозійну стійкість.

Галузь застосування. Металургійна та машинобудівна галузі.

Переваги. Вироби з нового сплаву , одержані за розробленою технологією, перевищують відомі аналоги за механічними властивостями та корозійною стійкістю.

Техніко-економічний ефект. Промислова перевірка показала, що створені технології рафінування та легування алюмінієвих сплавів дозволяють знизити температуру перегрівання (з 1100⁰С до 800⁰С) металу в МГД-установці при приготуванні сплавів з тугоплавкими металами, а також скоротити в 2 рази тривалість гомогенізаційного відпалу зливків. Це дозволяє економити до 30% енергоресурсів. Розроблена технологія дозволяє уникнути використання шкідливого для здоровʹя та оточуючого середовища берилію при приготуванні сплавів системи системи Al-Mg-ПМ-РЗМ.

Опис. Для одержання високоякісних виробів з нового сплаву системи Al-Mg-ПМ-РЗМ застосовується комплекс вакуумного МГД-оброблення, який забезпечує оброблення розплаву електромагнітним полем та електричним струмом, постійне електромагнітне перемішування розплаву на всіх етапах приготування сплаву, вакуумне рафінування, фільтрування розплаву через пористий керамічний фільтр, подачу розплаву під електромагнітним тиском в кристалізатор машини безперервного лиття, ведення всіх процесів плавки та лиття в захисній атмосфері, регульоване електромагнітне перемішування сплаву в кристалізаторі підчас лиття та кристалізації зливків.

Детальніше…