Навігаційно-пілотажний комплекс безпілотного літального апарата подвійного призначення

Призначення. Для забезпечення стійкої роботи системи навігації безпілотного літального апарата (БпЛА) під час виконання завдань, зокрема бойових, за відсутності сигналів з навігаційних супутників або за впливу спуфінг-атак, використовуючи альтернативні джерела інформації.

Технічні характеристики. тактова частота процесора 1.1-3.4 ГГц; об’єм оперативної пам’яті 8Гб; об’єм вбудованої пам’яті 64Гб. Сопроцесор містить приймач супутникової навігаційної системи, акселерометр, гіроскоп, магнітометр для визначення орієнтації, сенсор тиску для розрахунку висоти та температури, ШІМ-генератор для керування сервомоторами. Характеристики навігаційно-пілотажного комплексу: швидкість оброблення кадрів 2,172 к./с; швидкість видачі команд керування: 4,251 ком./с.

Галузь застосування. Виробництво інструментів і обладнання для вимірювання, дослідження та навігації; 72.1 Дослідження й експериментальні розробки у сфері природничих і технічних наук.

Переваги. Навігаційно-пілотажний комплекс надає можливості виконання польоту повністю в автоматичному режимі, коли дані глобальної навігаційної супутникової системи є недоступними або не забезпечують необхідної точності позиціювання (наприклад, під час «спуфінг» атак). Алгоритми технології дозволяють підвищити точність визначення координат власного розташування (похибка визначення складає до 2 метрів за нормальних умов та до 10 метрів – за несприятливих) та ефективність використання керувальних елементів літальних апаратів, що підвищує енергоефективність та безпеку виконання польотів.

Техніко-економічний ефект. За показником швидкодії (оброблення кадрів та видачі команд управління) розроблена технологія має перевагу на 8,2% та 8,4% відповідно у порівнянні із закордонними аналогами. Використання навігаційно-пілотажного комплексу зменшує перенавантаженність літальних апаратів до 12.5% за умов польоту що наближаються до критичних. Комбінація програмного та апаратного забезпечення дозволяє ефективніше використовувати центральний процесор та оперативну пам’ять (зниження завантаженості на 7,3% та 6.9% відповідно).

Опис. Автопілот БпЛА реалізується інтегрованою авіонікою з використанням єдиної обчислювальної платформи. Керування польотом БпЛА здійснюється, використовуючи розроблені підсистеми інтелектуалізованого автоматичного керування рухом та автономної навігації БпЛА. Розроблений навігаційно-пілотажний комплекс БпЛА забезпечує: високу точність відпрацювання командних значень параметрів положення і орієнтації БпЛА в просторі на всіх етапах польоту; політ за умов відсутності інформації від глобальних супутникових навігаційних систем; виявлення спроб втручання в роботу навігаційної системи; підвищення точності керування та стабілізація БпЛА під впливом зовнішніх збурень.

Детальніше…