Технологія виготовлення композиційного палива з техногенних відходів

Призначення. Розроблення безпечної, енергоефективної та соціально важливої технології виготовлення композиційного палива з відходів, яка допоможе додатково отримувати енергетичні ресурси та скоротить кількість техногенних утворень, що накопичені в результаті роботи промисловості.

Технічні характеристики. Принциповою відмінністю від традиційного грудкування є те, що під час електрокінетичних (адгезійно-хімічних) процесів із застосуванням в’яжучих непотрібно створювати значний тиск, що дорівнює 1 – 5 МПа/м2 та 10 – 30 МПа/м2 без в’яжучих, а також нагрівання сировини до 100 – 120ºС. Технологія забезпечує: багатоваріантність складових відходів виробництва – вугільної, целюлозно-паперової та хімічної галузей енергетики; нижню теплоту згоряння на робочу суху речовину (палива) – 4200-5400 ккал/кг; зольність – до 28%; вологість – до 8-10%; вміст сірки – до 1,5%; вихід летких речовин – до 36%; міцність на одноосьовий тиск– до 8-10 кг/см2. Виготовлено 10 дослідних партій твердого палива вагою кожна по 15 кг. Залучення отриманих композиційних паливних продуктів до інших галузей виробництва не тільки поширює діапазон застосування цієї технології, а й  поліпшує  техніко-економічні  показники  гірничих  підприємств,  а також знижує навантаження на довкілля при додатковому вивільненні земельних угідь

Галузь застосування. Підприємства гірничої, хімічної та целюлозно-паперової галузей.

Переваги. Відрізняється різноманітністю технологічних прийомів і можливістю використання різних видів мінеральної сировини для отримання готового композитного палива з відходів, тому параметри і процеси технології мають варіативний характер. Розроблена технологія виготовлення композиційного палива також відрізняється дуже малою енергоємністю – для отримання 1т готової продукції витрачається до 10 кВт/год.

Техніко-економічний ефект. Запропонована технологія забезпечує зниження соціально-економічної напруги та екологічного навантаження в гірничодобувних регіонах, а також місця розташування підприємств хімічної та целюлозно-паперової галузей. Відкриття підприємств з переробки відходів дає можливість створити сотні робочих місць та отримати додаткові паливні ресурси, що призведе до поповнення бюджетів різних рівнів. Собівартість переробки відходів, що представлені техногенними родовищами, сягає 180 – 260 грн та 1 т. При вартості відходів, що вміщують вуглець, наприклад вугільних шламів зольністю до 25 %, 1800 – 2500 грн/т, таке готове тверде композиційне паливо коштуватиме 6500 – 9000 грн за 1 т без додаткової вартості і податків. І це при тому, що таких відходів, як вугільні шлами накопичено понад 250 млн т з різними показниками якості всіх марок вугілля. На сучасному етапі вже готова частина відстійників з відходами вуглезбагачення для виймання та відповідної переробки.

Опис. Запропонована технологія виготовлення композиційного палива з відходів дає можливість отримати додаткову енергетичну сировину при розробці техногенних родовищ, які представлено промисловими відходами вуглезбагачення, хімічної та целюлозно-паперової галузей. Визначення гранулометричного складу (а також седиментаційного аналізу для фракцій відходів до 50 мк) та хімічного складу (з визначенням вмісту золи та сірки, показників вологості, виходу летких речовин) для обґрунтування процесів підготовки виготовлення композиційного палива (грохочення або дроблення), застосування фізико-механічного (хімічного) впливу на стан техногенної сировини (яка складає дисперсні системи), перемішування, виготовлення, сушіння (у разі потреби) для отримання готового композиційного палива. Складання ескізів карт можливих технологічних ліній для промислового виготовлення композиційного палива з відходів виробництв вуглезбагачення, хімічної та целюлозно-паперової галузей.

Детальніше…