Мультигалузевий моделюючий комплекс підготовки операторів безпілотних літальних апаратів

Призначення. Для оперативної підготовки фахівців безпілотної авіації, зокрема військового призначення, на основі використання інтерактивних форм навчання, міждисциплінарних моделей та віртуального інформаційного середовища.

Технічні характеристики. Мінімальні рекомендовані технічні характеристики для тренажерного комплексу: центральний процесор із частотою 2.1 ГГц; оперативна пам’ять 8 Гб; вільне місце на жорсткому диску 10 Гб; наявність дискретної відеокарти (від 1 Гб пам’яті); роздільна здатність екрану 1920х1080 пікселів; порти USB, Ethernet. Рекомендовані технічні характеристики для тренажерного комплексу: центральний процесор із частотою 2.5 ГГц; оперативна пам’ять 16 Гб; вільне місце на жорсткому диску 10 Гб; наявність дискретної відеокарти (від 4 Гб пам’яті); два дисплеї з роздільною здатністю 1920х1080 пікселів; порти USB 3.0, Ethernet.

Галузь застосування. Виробництво інструментів та обладнання для вимірювання, дослідження та навігації; 85.32 Навчання професійних пілотів.

Переваги. Мультигалузевий моделюючий комплекс – уніфікована платформа для підготовки операторів керування складними безпілотними авіаційними системами з принципово новими функціональними можливостями, яка дає змогу імітувати складні динамічні ситуації та вирішувати типові завдання, що виникають при навчанні та тренуванні операторів з керування безпілотними літальними апаратами. Цей комплекс відрізняється від наявних тренажерів: використанням інтерактивних форм навчання, міждисциплінарних моделей та віртуального інформаційного середовища; формуванням інформаційних образів поточної ситуації та їх використанням для вирішення поточних завдань керування; застосуванням інтелектуалізованих сенсорних мереж, що забезпечить безперервність та надійність надходження вхідних даних для побудови відповідних інформаційних образів та підтримки цілісного образного мислення.

Техніко-економічний ефект. Підвищення ефективності підготовки операторів БпЛА дасть змогу мінімізувати негативний вплив людського чинника та звести до мінімуму можливість помилкових дій операторів. Прототип мультигалузевого моделюючого комплексу надає на 15% більше функціональних можливостей у порівнянні з аналогами, які використовуються на сьогодні. Оптимізація програмного забезпечення підвищує швидкодію елементів комплексу на 6,3% та знижує затримку вводу-виводу команд управління на 2,17%. Соціальний ефект технології базується на важливості отримання якісних навичок з пілотування операторами БпЛА для ефективного виконання поставлених задач.

Опис. Мультигалузевий моделюючий комплекс для підготовки операторів надає можливість формувати різні сценарії та ситуації для різних типів безпілотних літальних апаратів. При цьому відпрацьовуються основні режими роботи оператора БпЛА: планування маршрутної траєкторії; керування орієнтацією, повною енергією, швидкістю та висотою польоту; траєкторне керування рухом; керування маневруванням у разі виникнення складних польотних ситуацій та для уникнення перешкод; налаштування протоколів зв’язку та організація мережевої взаємодії. Таке моделювання можна виконувати як у заданому користувачем масштабі часу, так і в масштабі реального часу. Цей комплекс з гнучким програмним забезпеченням можна застосовувати не лише як тренажер, а й як наземний пункт керування БпЛА. Плани навчання з використанням моделюючого комплексу розроблялись з дотриманням вимог міжнародних стандартів та програм щодо підготовки операторів БпЛА.

Детальніше…