Технологія кислотного очищення теплоенергетичного обладнання від продуктів корозії та солевідкладень з використанням еко-інгібітора

Призначення. Відновлення планових технологічних режимів роботи теплоенергетичного обладнання, продовження його залишкового ресурсу, що забезпечує економію електроенергії, паливних ресурсів, покращує якість продукції, умови праці.

Технічні характеристики. Промивний розчин – 5% або 10% соляна кислота в залежності від характеру та товщини відкладень, еко-інгібітор в розрахунку 1-3кг/тону технічної кислоти ( 30 -35% ). Температурний режим 20 – 40 оС , часовий діапазон – в залежності від кількості відкладень. Циркуляція по замкнутому контуру зі швидкістю 0,1 м/с.

Галузь застосування. Підприємства теплоенергетичної, нафтодобувної та харчової промисловості.

Переваги. У порівнянні з відомими технічними рішеннями, розроблена технологія дозволяє зменшити матеріальні та енергетичні затрати, досягти ефективнішого очищення поверхні, покращити екологічну ситуацію в промзонах. Розроблена технологія забезпечує економію матеріальних, енергетичних та трудових затрат. Перевитрати електроенергії при товщині шару солевідкладень 0,5мм складають 1,5% та 4-5% при підвищенні температури теплоносія на виході теплообмінника на 1оС. Тому техніко-економічні показники будуть визначатися в кожному конкретному випадку і напряму залежатимуть від кількості усунених солевідкладень. Використання в складі промивного розчину еко –інгібітора позитивно впливатиме на екологічну ситуатацію довкілля.

Опис. Розроблена програма та технологічна схема кислотного очищення конденсаторів, компресорів, випарників з використанням синтезованого еко-інгібітора на основі екстрактів рослинної сировини. Визначені основні концентраційні, температурні та часові режими ведення процесу, його аналітичний супровід. 5% або 10% розчин соляної кислоти з еко- інгібітором ( 1…3г/л ) та піногасником, циркулюючи по замкнутому контуру, поступово розчиняє солевідкладення та продукти корозії, які наступно виносяться у зливні ємності, де нейтралізуються, або ж скидаються на шламо – золовідвали. Процес контролюється аналітичним визначенням зміни кислотностності та загальної твердості промивного розчину. Після закінчення розчинення об´єкт відмивається розчином соди та водою. Дана технологія забезпечує відсутність шкідливого впливу на навколишнє середовище.

Детальніше…