Технологія виробництва біогазу, шляхом перероблення продуктів життєдіяльності птахокомплексів

Призначення. Впровадження біогазових технологій для утилізації та безпечного перероблення продуктів тваринного походження (посліду) у сільськогосподарських підприємствах.

Технологічні характеристики. Технологія передбачає проведення процесу зброджування протягом 21-ї доби. За температури 34 ± 1 °С – 10 діб, після чого температура була підвищена до 37,5 ± 1 °С. Як субстрат використовуються залишки кукурудзи у співвідношенні 1:1. На 11-12 добу передбачається підвищення температури до 37 ± 2 °С, що різко підвищить вихід біогазу. Підвищення виходу біогазу можна пояснити тим, що при підвищеній температурі зменшується розчинність СО2 та водню, що підвищує значення рН і, відповідно, сприяє утилізації ацетату. Також підвищується активність ферментів, що приймають участь в деструкції сировини та подальшому її перетворенні.

Галузь застосування. Біоенергетична галузь у сфері енергетичного забезпечення сільських територій та енергетичної автономії об’єктів різних форм власності.

Переваги. Встановлено раціональне співвідношення використання пташиного посліду та відходів кукурудзи для оптимального виходу біогазу у результаті процесу зброджування; досліджено потенціал виходу біогазу при різних співвідношеннях пташиний послід/відходи кукурудзи при фіксованих температурних режимах. У порівнянні з іншими технологіями дана дозволяє підвищити вихід біогазу за якісно вищого складу отриманої біогазової суміші, що підвищує рентабельність виробництва.

Опис. Дослідження перспектив впровадження біогазових технологій для утилізації та безпечної переробки продуктів тваринного походження (гною) в сільськогосподарських підприємствах. Оцінено обсяг утворених органічних відходів (потенційної сировини для виробництва біогазу), зокрема пташиного посліду. Визначено, що при використанні відходів з високим вмістом поживних речовин у чистому вигляді – пташиного посліду, технологічний процес є більш складним і потребує спеціальної конструкції біогазової установки, тому відходи завантажують у суміші з соломою. Встановлено, що необхідний об’єм реактора для переробки наявної сировини становить 1 куб. м об’єму реактора потрібно 40-50 кг органічних відходів. Екологічні переваги виробництва біогазу полягають у покращенні санітарії та здоров’я населення. При переробці сировини також виключається відкрите зберігання гною. Крім того, при обробці частково знищується патогенна мікрофлора.

Детальніше…