Технологія економічного моделювання виробництва біогазу з гною свиней та кукурудзяного силосу

Призначення. Ефективно підбирати співвідношення гною свиней та кукурудзяного силосу за комбінованого використання для біогазових установок різної потужності та технологічних регламентів експлуатації на основі модельного розрахунку шляхом системної підстановки відповідних технологічних параметрів компонентів.

Технічні характеристики. Технологія передбачає використання методу численного дослідження показників виходу СН4, СО2, H2S у результаті зброджування у біореакторі сумішей гною свиней та силосу. Було проведено обчислення виходу біогазу за різних температурних режимів бродіння. У реакторі відбувався технологічний процес бродіння і утворення СН4, СО2 та інертних газів у невеликій кількості, у тому числі й сірководню. При цьому було забезпечено вихід біогазу в кількості 780 м3 на добу (284700 м3/рік).

Галузь застосування. Біоенергетична галузь у сфері енергетичного забезпечення автономії аграрних підприємств різних розмірів та форм власності.

Переваги. Основною перевагою дослідження є розрахунки потенціалу виробництва біогазу з різних видів сировини. Встановлено, що вихід біогазу при використанні сумішей типу гній свиней та кукурудзяний силос дозволяє збільшити вихід біогазу до 162,6 м3/кг сировини. У порівнянні з існуючими дана технологія дозволяє підвищити ККД біогазового реактора та підвищений вихід біогазу за якісно вищого складу біогазової суміші, що зменшує витрати на доочистку на підвищує рентабельність виробництва.

Опис. Розробка математичної моделі отримання біогазу за рахунок комбінованого використання гною свиней та кукурудзяного силосу у плаваючій системі прогнозування за співвідношення вказаних компонентів від 35 до 70 %. Модель включає вихідну матрицю даних, яка охоплює: вологість сировини та її ступінь розкладу, характер біокомпостування гною, особливості процесу силосування, співвідношення компонентів та біотехнологічний процес комбінованої ферментації з результуючими показниками кінетики процесу та об’ємами і швидкістю виходу біогазу з врахуванням типологічної моделі біогазової установки та характеру режиму її експлуатації. Це дозволяє прогнозувати технологічний регламент виробництва біогазу за рахунок комбінованого використання гною свиней та кукурудзяного силосу.

Детальніше…