Методи і засоби зниження радіолокаційної помітності безпілотних літальних апаратів середньої і великої дальності польоту у метровому діапазоні.

Призначення. Технологія спрямована на вирішення проблем безпеки та обороноздатності України і включає комплексне рішення завдання зменшення радіолокаційної помітності безпілотних літальних апаратів (БЛА) середньої і великої дальності, які містять резонансні (порівняні із довжиною зондувальної хвилі) елементи конструкції, при забезпеченні необхідних аеродинамічних і льотно-технічних характеристик БЛА із застосуванням нових методів (таких, що мають більші можливості та кращу точність у порівнянні з відомими аналогами).

Технічні характеристики.

  1. Пакет прикладних програм для розрахунку характеристик вторинного випромінювання БЛА, які містять металеві, вуглепластикові і діелектричні елементи конструкції, і такі, що мають резонансні розміри при зондуванні у метровому і дециметровому діапазонах хвиль. 
  2. Проєкти трьох БЛА із зменшеним рівнем радіолокаційної помітності. 
  3. Кількісні і якісні оцінки характеристик вторинного випромінювання існуючих БЛА різної конструкції у метровому, дециметровому і сантиметровому діапазонах хвиль, на двох ортогональних поляризаціях зондувальної хвилі та при різних ракурсах БЛА. 
  4. Практичні рекомендації щодо зменшення радіолокаційної помітності об’єктів резонансних розмірів, зокрема БЛА великої і середньої дальності польоту у метровому і дециметровому діапазонах хвиль.

Галузь застосування. Авіабудівна, радіотехнічна промисловості, Оборонно-промисловий комплекс.

Переваги. Для математичного моделювання характеристик радіолокаційного розсіювання БЛА великої і середньої дальності польоту у метровому і дециметровому діапазонах хвиль були застосовані добре відомі ІР магнітного поля та система ІР Мюлера для моделювання розсіювання металевими та діелектричними елементами конструкції відповідно. В обох випадках ІР дискретизуються за допомогою інтерполяційних методів, які мають певні переваги порівняно з МoМ- подібними проекційними методами. Сукупність запропонованих алгоритмів інтегрування ядер ІР, методів виділення особливостей ядра та способі вибору інтервалу дискретизації, при якому вузли щільності струму генеруються пропорційно радіусам кривизни фасети дозволяє раціонально використовувати необхідну пам’ять комп’ютера та часові ресурси. Розроблені алгоритми особливо економічні і ефективні, якщо елементи конструкції БЛА мають малі радіуси кривизни та електрично тонкі, такі як двигунна система, діелектричні крила, стабілізатори та гвинт.

Техніко-економічний ефект. Впровадження технології дозволить зменшити помітність БЛА середньої і великої дальності польоту для радіолокаторів супротивника, що функціонують у метровому діапазоні або знизить показники якості їх виявлення і супроводження під час виконання розвідки або іншої бойової задачі. Результатом розробки буде зменшення втрат БЛА (прямий економічний ефект), підвищення ймовірності виконання бойового завдання (не знайшовши БЛА противник не протидіє, у тому числі не застосовуючи додаткове маскування своїх військ).

Опис. Розроблено пакет прикладних програм (спеціальне математичне забезпечення) для розрахунку характеристик вторинного випромінювання БПЛА, які містять металеві, вуглепластикові та діелектричні конструктивні елементи, а також мають резонансні розміри при зондуванні в метровому та дециметровому діапазонах хвиль. Запропоновано варіанти конструкції трьох БПЛА зі зниженим рівнем радіолокаційної помітності. Для розрахунку характеристик вторинного випромінювання створено цифрові моделі розглянутих поверхонь БПЛА. Отримано кількісні та якісні оцінки характеристик вторинного випромінювання БПЛА різних конструкцій у метровому, дециметровому та сантиметровому діапазонах хвиль, на двох ортогональних поляризаціях зондуючої хвилі та під різними кутами нахилу БПЛА. Розроблено практичні рекомендації щодо зниження радіолокаційної помітності об’єктів резонансних розмірів, зокрема БПЛА великої та середньої дальності в метровому та дециметровому діапазонах хвиль.

Детальніше…