Комп’ютерна технологія кількісного інтегрального оцінювання і прогнозування стану економічної безпеки держави

Призначення. Для оцінювання та прогнозування стану економічної безпеки на макроекономічному, галузевому чи регіональному рівнях з метою підтримки прийняття ефективних управлінських рішень у цій сфері.

Технічні характеристики. Технологію реалізовано на засадах інтеграції поширених програмних продуктів Microsoft Excel та StatSoft Statistica в середовищі OS Windows, що забезпечує її ефективне використання органами, які приймають управлінські рішення.

Галузь застосування. Економічна безпека, технологію можна адаптувати для використання у сферах енергетичної та екологічної безпеки. Уряд, міністерства, відомства України

Переваги. Подібних технологій в Україні немає, перевагою щодо закордонних є об’єктивне визначення вагових коефіцієнтів первинних економічних показників у інтегральному індексі та використання поширеної системи Microsoft Excel.

Техніко-економічний ефект. Розроблена інформаційна технологія дає змогу особам, що приймають управлінські рішення у державних органах (уряд, міністерства, відомства), відстежувати і кількісно оцінювати та прогнозувати інтегральні індекси стану економічної безпеки держави по галузях і в цілому по країні в динаміці.

Опис. Розроблено комп’ютерну технологію інтегрального оцінювання і прогнозування ефективності функціонування складних економічних систем, яка відрізняється побудовою інтегрального агрегованого індексу стану таких систем на основі нового методу нечіткої нелінійної нормалізації первинних економічних показників та прогнозування індексу на основі прогнозів цих показників з використанням поточних статистичних даних. Ця інформаційна технологія адаптована і застосовується для підтримки прийняття ефективних управлінських рішень у сфері економічної безпеки України за статистичними даними.

Детальніше…