Інформаційна технологія оцінювання до нозологічних та патологічних станів людини за об’єктивними та експертними показниками

Призначення. Для визначення особливостей зміни функційного стану людини за дії зовнішніх чинників та класифікації тяжкості стану пацієнтів за аналізом показників варіабельності серцевого ритму (ВСР) та експертних характеристик

Технічні характеристики. Інформаційну технологію розроблено за використанням процедури модуля Data Miner пакету STATISTICA 10. Алгоритми Data Mining імплантовано в програмне забезпечення Weka, RapidMiner, SAS Enterprise Miner, застосовано сучасний інструмент проектування – Python, R.

Галузь застосування. Медицина, охорона здоров’я. Заклади охорони здоров’я України різного рівня.

Переваги. За висновком експертів, застосування запропонованої ІТ визначення активності захворювання за показниками ЕКГ забезпечує підвищення чутливості та точності діагностування, дає змогу лікарю виявляти початкові стадії патологічного процесу в амбулаторних умовах. Перевагою такого підходу є можливість одночасного оцінювання функційних змін ССС і рівня активності захворювання ще до клінічних проявів розвитку запального процесу.

Техніко-економічний ефект. Використання розробленої ІТ для визначення функційного стану операторів з урахуванням типу вегетативної регуляції дає змогу за компонентами спектру серцевого ритму оцінити стресовий характер інформаційних професійних навантажень та виявити значне психоемоційне напруження операторів для подальшого психофізіологічного корегування. Застосування розробленої ІТ класифікації ступеня тяжкості пацієнтів дає змогу оцінити стан ССС, визначити маркери стадій активності цього захворювання та побудувати діагностичні правила, використання яких уможливлює прогнозування ступеня тяжкості захворювання для корегування тактики лікування пацієнтів.

Опис. Створена інформаційна технологія оцінювання донозологічних та патологічних станів людини об’єднує три узагальнених етапи: І етап – фільтрація первинних показників для зменшення досліджуваного обсягу; ІІ етап – створення і аналіз моделей Data Mining; ІІІ етап – формування заключних характеристик і класифікація стану людини. Застосування ІТ надає змогу визначення особливостей зміни функційного стану люди за дії зовнішніх чинників (зокрема інформаційне навантаження) та класифікації тяжкості стану пацієнтів за аналізом показників варіабельності серцевого ритму та експертних характеристик досліджуваного стану.

Детальніше…