Інформаційна технологія персоналізованої корекції порушень сколіотичної постави

Призначення. Для корекція (лікування) порушень вертикальної орієнтації хребта – сколіотичної постави й початкових форм сколіозу.

Технічні характеристики. Характеристики електронного двоканального апарата програмної міостимуляції «МіоБалансСтимул»: – сприйняття й посилення ЕМГ–сигналів м’язів людини двома каналами в режимі реального часу в діапазоні реєстрації від 20 Гц до 1000 Гц; – світловий і звуковий контроль рівня поточної ЕМГ; – нормування рівня посилених аналогових сигналів ЕМГ та передавання на лінійні входи звукової плати персонального комп’ютера; – подавання аналогового ЕМГ-сигналу із двох каналів на USB-порт персонального комп’ютера через зовнішній USB-аудіоадаптер; – плавне регулювання вихідного впливу стимуляції окремо в кожному каналі від 0 мА до 60 мА; – перемикання в обох каналах реєструвальних електродів на виведення на них впливів стимуляції.

Галузь застосування. Медицина, освіта. Клінічні, санітарно-курортні заклади, реабілітаційні центри, медичні навчальні заклади.

Переваги. Порівняно з відомими технічними світовими аналогами, які застосовують програмну електростимуляцію за одним із методів: за штучносинтезованими програмами або біологічним зворотним зв’язком за сигналом електроміограми, або вібрацією, для коригування вертикальної орієнтації хребта, розроблений програмний міостимулятор “МіоБалансСтимул”, який реалізує технологію, використовує одночасно два методи корекції: програмну електростимуляцію за штучносинтезованими програмами і біологічний зворотний зв’язок за сигналом електроміограми для відновлення симетрії активності м’язів спини.

Техніко-економічний ефект. Діагностика, профілактика, відновне лікування дефектів постави внаслідок захворюваннях опорно-рухової системи, наприклад, через тривале дотримання сидячої робочої пози. Поліпшення якості життя таких дорослих і дітей за рахунок запобіганню розвитку ускладнень сколіозу, зменшення втомлюваності, поліпшення психоемоційного стану в цілому.

Опис. Інформаційну технологію персоналізованої корекції порушень сколіотичної постави реалізовано комп’ютерним комплексом “МІОБАЛАНС-СТИМУЛ”, який складають двоканальні програмні міостимулятори «МіоБалансСтимул» та персональний комп’ютер. У комплексі реалізовано застосування двох методів корекції (зорового і слухового електроміографічного зворотного зв’язку і програмної міостимуляції), що сприяє персоналізації, ефективності, стійкості корекції, зміцненню “м’язового корсету”, запобіганню розвитку ускладнень та зменшення втомлення.

Детальніше…