Технологія структурування піщано-рідкоскляних сумішей мікрохвильовим випромінюванням

Призначення. Створення екологічно та санітарно-гігієнічно безпечної технології для структурування піщано-рідкоскляних сумішей, яка забезпечує швидке виготовлення ливарних форм і стрижнів високої якості з заданим рівнем технологічних та фізико- механічних властивостей

Технічні характеристики. Використання технології за ПМЗ-процесом дозволяє на існуючих нині мікрохвильових печах з потужністю магнетрону 700…900 Вт виготовляти впродовж 3…20 хв ливарні форми, їх окремі елементи, стрижні масою до 4 кг та розмірами 200200200 мм з межею міцності на стиск до 3,5 МПа, газопроникністю не менше 100 од, газотворністю 3…8 см3/г, які придатні до використання безпосередньо після їх вилучення з оснастки для виготовлення виливків зі сталі, чавуну, бронзи, сплавів на основі алюмінію тощо. Крім того, за ПМЗ-процесом можливо виготовляти об’ємно замкнуті ливарні форми за замороженими моделями з піщано-водяних сумішей, скріпляти між собою ливарні напівформи з піщано- рідкоскляних сумішей, використовувати суміші в якості теплоізоляційних матеріалів, що формують надливи та елементи ливниково-живлючих систем виливків.

Галузь застосування. Ливарне виробництво. 

Переваги. Основними перевагами запропонованої технології є технологічність та екологічна чистота процесу виробництва, стабільність та передбачуваність очікуваного результату, безпека виготовлення ливарних форм, стрижнів, виливків, висока культура виробництва, доступність та низька вартість використовуємих матеріалів, простота утилізації та регенерації відпрацьованої суміші.

Техніко-економічний ефект. Додатковий чистий прибуток досягається за рахунок зниження витрат на вибивання виливків з ливарних форм та стрижнів з виливків, відмовлення від використання у виробництві синтетичних смол імпортного виробництва, використання в технології вітчизняних недефіцитних недорогих матеріалів великотоннажного виробництва, високої технологічності сумішей. Додатковий соціальний ефект полягає в різкому підвищенні санітарно-гігієнічних умов і культури виготовлення виливків, зниженні забруднення навколишнього середовища та повітря, практично повному зникненні необхідності утилізації відпрацьованої суміші шляхом її використання у якості сировини для виготовлення силікат-брили, або у якості наповнювача різноманітних будівельних бетонних виробів, зокрема, тротуарної плитки тощо.

Опис. Розроблено інноваційну науково обґрунтовану технологію структурування піщано-рідкоскляних сумішей мікрохвильовим випромінюванням для виготовлення ливарних форм і стрижнів  (ПМЗ-процес),  оптимізовано  масовий  та конгломераційний склад сумішей, встановлено раціональні параметри технології їх структурування, закономірності формування основних властивостей, розроблено функціональні залежності між  ними.  Визначені  умови  зберіганні вихідних матеріалів, використання та плакування піску, видалення стрижнів з виливків, використання різновидів процесу та його елементів в ливарних цехах при виготовленні дрібних виливків загально машинобудівного призначення.

Детальніше…