Програмно-апаратний комплекс акустичного моніторингу, виявлення і пеленгації об’єктів у контрольованому просторі

Призначення. Для динамічного конфігурування зон захисту контрольованого простору та вирішення широкого спектру задач, таких як ідентифікація та локалізація акустичних загроз, трасування руху акустичних цілей.

Технічні характеристики. Розроблений програмно-апаратний комплекс передбачає виростання одноплатного комп’ютера Raspberry Pi 4 (або аналогів із відповідними харатеристиками) з наступними характеристиками: 4-ядерний процесор Cortex-A72 (1.5 ГГц), 4 Гб оперативної пам’яті, Wi-Fi та Bluetooth модулі, порти USB 2.0 та вище (принаймні дві штуки), слот карти Micro-SD.

Галузь застосування. Виробництво інструментів і обладнання для вимірювання, дослідження та навігації. Відкрите акціонерне товариство “Меридіан” імені С.П. Корольова

Переваги. Значно вища точність виявлення акустичних подій, покращений аналіз акустичного спектру для визначення типу джерела події, підвищена точність визначення відстані та напряму до джерела акустичної події.

Техніко-економічний ефект. Підвищення точності виявлення типів акустичних подій на 32,6 % у порівнянні з існуючими аналогами; підвищення точності визначення відстані до джерела звуку акустичної події на 29,65 % у порівнянні з аналогами.

Опис. Розроблено комплексну акустичну систему динамічного конфігурування зон захисту контрольованого простору. Розроблені методи, алгоритми та процедури для формування графічних відображень звукових хвиль, які містять у собі інформацію щодо особливостей часової локалізації акустичних сигналів. Розроблено метод зіркової кластеризації, який додатково перевіряє на істинність набори точок збігу для графічних відображень та дає змогу значно знизити можливість виникнення помилкових збігів. Розроблено апаратну систему, яка передбачає застосування доступного набору мікросхем порівняно невисокої вартості навіть у випадку використання розгалуженої мережі сенсорів.

Детальніше…