Технологія комп’ютерної підтримки процедури реабілітації залежних пацієнтів з забезпеченням режиму дистанційного онлайн-моніторингу їх стану

Призначення. Для підвищення ефективності та зручності оцінки динаміки розвитку процесу реабілітації стану людини, яка пройшла стадію лікування від залежності (паління, алкоголь, ігроманія, то що) у лікувальному закладі та продовжує одужання у домашніх умовах. Для вирішення такої задачі медична методика реабілітації супроводжується апаратурно – програмною підтримкою. Технологія забезпечує дистанційність отримання результатів показників, що важливе в наш час, маючи на увазі необхідність дотримання необхідних заходів під час небезпечних для здоров’я епідемій типу пандемії COVID-19.

Технічні характеристики. Web-сервіс з віддаленою базою даних під управлінням СКБД PostreSQL13 та прикладним програмним інтерфейсом взаємодії із мобільним додатком за допомогою протоколу https в форматі JSON, розміщений на хостингу із веб-сервером Apache 2.4. та розроблений мовою РHP. Мобільний додаток розроблений для використання на мобільних пристроях під управлінням операційної системи Android (версія 5.1, Lollipop), розширення екрану не менше 800×480 пікселів. 3. Автоматизоване робоче місце оператора інформаційно-аналітичної системи, яка розробленана для реалізації технології, використовує віконний додаток інформаційно-аналітичної системи, виконаний за технологією WinForms на основі Net Frameworks 4.5, сховище даних при цьому реалізоване під управлінням операційної системи Windows 10 на базі MS SQL Server 2019 та компонентом Analysis Services.

Галузь застосування. Медицина, терапія особливих станів, стадія реабілітації залежних пацієнтів та пацієнтів з психічними розладами, після хвороб, що супроводжуються зниженням когнітивних та розумових здібностей.

Техніко-економічний ефект. Техніко-економічний ефект впровадження технології полягає в тому, що зменшуються витрати на дослідження стану пацієнтів, економія полягає у збереженні коштів на його пересування у клініку для проведення перевірок, а самі перевірки стану стають більш регулярними та тривалими. Витрати на виявлення найбільш ефективних методик реабілітації зменшуються за рахунок того, що аналітична робота проводиться з задіянням комп’ютерно-приладової підтримки.

Опис. Пацієнт та клініка складають угоду про подальший нагляд за пацієнтом після його виходу з клініки в дистанційному онлайн режимі. Відзначається сплата за ці послуги клініки, всі умови надання медичних послуг. Пацієнт завантажує на свій мобільний пристрій спеціальний мобільний додаток (МД) для забезпечення зворотного зв’язку пацієнта та віддалено розташованої комп’ютерно –аналітичної системи (КАС) оператора клініки. На мобільний пристрій надходить сигнал з КАС, який активізує мобільний додаток (МД). Пацієнт натискає відповідну клавішу на екрані мобільного телефону; завантажується тест та йде відлік часу виконання завдання. Після закінчення виконання завдання, автоматично, дані про результат тестування та його час надходять до КАС, де обробляються відповідно затвердженого алгоритму обробки. Сумісна обробка отриманих результатів тестів та інших показників стану хворого в стадії реабілітації у КАС дає візуалізацію висновків в залежності від поставленого завдання.

Детальніше…