Новітня гібридна ливарно-СВС технологія виготовлення пласких тонкостінних біметалевих заготовок

Призначення. Для забезпечення утворення надійної перехідної дифузійної зони між різними металами.

Технічні характеристика. Комплекс обладнання для одночасного виготовлення декількох виробів в одному технологічному циклі, який має підвищену надійність, ремонтопридатність та продуктивність. При цьому істотно розширено номенклатуру біметалевих виробів, підвищено їх фізико-механічні та спеціальні властивості.

Галузь застосування. Ливарне виробництво, металургія, машинобудування, літакобудування, будівництво, енергетика.

Переваги. Розроблено методи управління часовими параметрами підпалу екзотермічної суміші та швидкістю поширення хвилі твердофазного горіння. Оптимізовано хімічний, фракційний та кількісний склад екзотермічної суміші. Визначено найбільш технологічний варіант підпалу суміші. Забезпечено можливість отримання пласких тонкостінних біметалевих виробів з товщиною стальної підкладки від 3 до 5 мм.

Техніко-економічний ефект. Поєднання традиційних прийомів ливарних технологій та СВС-процесів дозволяє одержувати пласкі тонкостінні біметалеві вироби з підвищеним у 2,5-6,0 разів терміном експлуатації в умовах інтенсивного абразивного зношування при скороченні на 10% витрат електроенергії.

Опис. Новітня гібридна технологія створена на основі узагальнених результатів досліджень кінетики процесу твердофазного горіння в умовах плаского поширення хвилі, змінювання температури твердої металевої підкладки, кінетики процесів заливання та твердіння розплаву на розігрітій підкладці. Визначені раціональні технологічні параметри дозволяють отримувати високоякісні тонкостінні зносостійкі біметалеві вироби.

Детальніше…