Технологія часткового заміщення природного газу на синтез-газ в обертових прожарювальних печах електродної промисловості

Призначення. Для зменшенні витрати природного газу в технологічному процесі високотемпературного оброблення вуглевмісних сипучих матеріалів в обертових печах.

Технічні характеристики. Експериментальна перевірка розроблених технічних рішень з одержання та використання синтез-газу на модернізованому промисловому обладнанні показала: – за умови співвідношення О2/С = (40–53) % в розробленому газифікаторі-охолоджувачі обертової печі кількісний склад горючих газів синтетичного газу в молярних частках складає: СО = (32–38) %, Н2 = (17–19) %; – безпосередня генерація синтез-газу та його спалювання в обертовій прожарювальній печі за рахунок подачі в її робочий простір водяної пари дає змогу заощадити до 40 % витрати природного газу на підтримку потрібного температурного рівня процесу прожарювання вуглецевмісної сировини в печі.

Галузь застосування. Електродна та металургійна промисловість.

Переваги. Порівняно з існуючими технологіями одержання синтетичного газу нова технологія часткового або повного заміщення природного газу на синтез-газ в обертових прожарювальних печах електродної промисловості має такі переваги: – для одержання та спалювання синтетичного газу використовується наявне модернізоване обладнання, а не дороге спеціалізоване устаткування, яке застосовується в існуючих технологіях; – за рахунок часткового або повного заміщення природного газу синтетичним газом можна зменшити витрату природного на (10,5–26,3) нм3 на тону продукції; – часткове заміщення синтез-газом природного зменшує собівартість вуглевмісного матеріалу – наповнювача вуглецево-графітової продукції, головним споживачем якої є чорна металургія.

Техніко-економічний ефект. Чинниками для створення економічного ефекту від впровадження технології є такими: перший – генерація в барабані- охолоджувачі обертової печі синтетичного газу продуктивністю та його спалювання в робочому просторі обертової печі з частковою або повною заміною природного газу; другий – безпосередня генерація синтез-газу та його спалювання в обертовій прожарювальній печі за рахунок подачі в її робочий простір водяної пари дає змогу заощадити до 40 % витрати природного газу на підтримку потрібного температурного рівня процесу прожарювання вуглецевмісної сировини в печі. Економічний ефект від впровадження розробок у промисловість полягає у зменшенні споживання природного газу на (10,5–26,3) нм3 на тону продукції.

Опис. Розроблено технічні рішення з термооброблення вуглецевмісного наповнювача електродної промисловості в обертових печах з частковим або повним заміщенням природного газу синтез-газом та рекомендації щодо модифікації конструкцій термічного обладнання і технологічних регламентів його експлуатації. Розроблені технічні рішення включають ескізні проєкти газифікатора-охолоджувача обертової печі, який представляє собою модернізоване діюче обладнання барабана- охолоджувача, водоохолоджуваного пальникового пристрою для спалювання синтез-газу разом з природним без попереднього змішування та пристрій для подавання атмосферного повітря в зону прожарювання обертової прожарювальної печі. На промисловій обертовій печі для прожарювання сипучих вуглевмісних матеріалів (антрациту, нафтового або сланцевого коксу) отримано дані експериментальних досліджень, що підтверджують енергоефективність розроблених технічних рішень.

Детальніше…