Розробити моделі і виконати розрахунки продуктивності різних груп сортів винограду на 2050 рік

Якому пріоритетному напряму науки і техніки відповідає: фундаментальні наукові дослідження з найбільш важливих проблем розвитку науково-технічного, соціально-економічного, суспільно-політичного, людського потенціалу для забезпечення конкурентоспроможності України у світі та сталого розвитку суспільства і держави.

Дослідження: цільове фундаментальне.

Перспектива подальшого виконання: буде продовжено як цільове фундаментальне.

Рівень дослідження: немає аналогів в Україні.

Наявність патенту: немає.

Яких додаткових дій потребує подальше дослідження: продовження дослідження, фінансування.

Коротка характеристика, позитивні якості, подальша перспектива застосування.  

Мета етапу полягала в дослідженні агрокліматичних ресурсів формування продуктивності сортів винограду середніх і пізніх строків достигання високої морозостійкості у зв’язку зі зміною клімату до 2050 р.

Дослідження проводилися із застосуванням методів агрокліматичних розрахунків, динамічного моделювання формування продуктивності винограду за розробленою в ННЦ «ІВіВ ім. В.Є.Таїрова»  моделлю та методів класифікації типів агрокліматичних ресурсів.

Тенденції зміни продуктивності винограду визначалися для трьох періодів: базового або поточного періоду (за середніми багаторічними даними за 1986–2005 рр.) і 2-х кліматичних періодів (2011–2030 рр. і 2031–2050 рр.) за поширеними сценаріями зміни клімату А1В і А2, які передбачають відповідно швидкий економічний ріст, коли показники сягають пікових значень у сторіччя, з подальшим його зменшенням та за повільного і фрагментарного технологічного й економічного зростання. Кліматичні показники розраховані за розробленою в Інституті метеорології ім. Макса Планка в Німеччині моделлю REMO.

Виконано розрахунки таких показників продуктивності винограду, як площа листової поверхні, фотосинтетичний потенціал, приріст біомаси винограду і врожай ягід винограду для сортів винограду Загрей і Рубін таїровський в межах сучасної виноградарської зони України, яка охоплює Південно- і Середньостепову підзони та Північностепову підзону Степової зони і Лісостеп України.

Встановлено погіршення агрокліматичних умов формування продуктивності винограду в традиційній зоні виноградарства України і покращення умов – в Північностеповій підзоні та Лісостепу, що зумовлює можливе зміщення межі  виноградарства в північні і східні регіони країни для винограду високої морозостійкості.

Детальніше…