Плазмове напилення покриттів з композиційного порошкового матеріалу (ti,cr)c-ni

Призначення. Для впровадження на підприємствах авіаційної, оборонної та машинобудівної галузей промисловості, з метою підвищення ресурсу роботи деталей і обладнання, що працюють в умовах тертя без мастила при підвищених температурах, а також ремонту і відновлення геометричних розмірів зношених деталей для їх повторного використання.

Технічні характеристики. Технологія плазмового напилення: – плазмове напилення покриттів з композиційних порошків (Ti, Cr)C здійснюється у відкритій атмосфері на установці УПУ−3Д; – напруга мережі -380 В; – споживана потужність – 70 кВт; – струм дуги – 480 А; – робоча напруга дуги – 60 В; – витрати плазмоутворюючих газів (аргон, водень) – 40 і 15 л/хв; – витрата транспортуючого газу (аргон) – 3−5 л/хв; – дистанція напилення – 150 мм;

Галузь застосування. Підприємства авіаційної, машинобудівної, енергетичної,  хімічної,  деревообробної,  поліграфічної,  металургійної. Доцільним є використання в авто- та авіабудуванні, зокрема в двигунобудуванні, при виготовленні газотурбінних двигунів та двигунів внутрішнього згоряння.

Переваги. Технологія газотермічного напилення має ряд переваг перед існуючими технологіями нанесення покриттів та відновлення деталей, такими як хімічна, гальванічна, зварювання та наплавка. Дозволяє наносити покриття товщиною от 0,05 до 3 мм. Відрізняється високою продуктивністю. Дозволяє наносити покриття з різноманітних матеріалів, у тому числі тих що мають температуру плавлення більшу ніж 2000°С: металів, сплавів, оксидів та композиційних матеріалів. При напиленні деталь має температуру не більше 150-200°С, що виключає порушення геометрії деталей складної форми (поведення), дозволяє наносити покриття на деталі виготовлені з різних матеріалів ( алюміній, мідь, залізо та їх сплави). Немає токсичних відходів.

Техніко-економічний ефект. Техніко-економічний ефект від відновлення одного виробу методом плазмового напилення становить до 90% вартості цього виробу, оскільки видатки відновлення становлять 10 – 50% залежно від вартості нового виробу. Багаторазове використання відновлених деталей дозволяє знизити споживання високолегованих сталей та сплавів. Нанесення зносостійких та жаростійких покриттів на робочі поверхні збільшує термін служби виробу на 30-50%, що також знижує витрати на виготовлення запасних частин. Збільшується міжремонтний термін експлуатації та знижуються витрати на ремонт обладнання загалом.

Опис. Розроблено технологію нанесення зносостійких покриттів з композиційного матеріалу плакованого типу на основі подвійного карбіду титану–хрому (TiCrC)-Ni плазмовим способом на деталі авіаційної та наземної техніки, яка дозволяє підвищити надійність, ресурс, температуру експлуатації деталей та вузлів та знизити витрати на ремонт та виготовлення нових запчастин.

Детальніше…