Технологія отримання монокристалів методом подвійного тигля

Призначення. Для підвищення оптичної якості вирощуваних діелектричних кристалів та збільшенні їх габаритів для потреб функціональної електроніки..

Технічні характеристики. Експериментальні зразки матеріалу для функціональної електроніки готуються з суміші оксидів Bi2O3 та TeO2 і вирощування кристалів методом Чохральського з подвійного тигля; вирощування кристалів здійснюють витягуванням кристалу зі швидкістю витягування 0,2 – 0,4 мм/год та швидкістю обертання 8 – 10 об/хв.

Галузь застосування. Функціональна електроніка подвійного призначення, приладобудування на підприємствах Укроборонпрому і космічної галузі.

Переваги. Розроблена технологія враховує те, що в результаті двостадійного процесу приготування шихти здійснюється повна реакція між вихідними компонентами та утворюється майже стехіометрична система, а також випаровування оксиду телуру із зовнішньої частини тигля, яке є набагато інтенсивнішим, утворює насичену пару TeO2 поблизу поверхні розділу кристал–рідина у внутрішній частині тигля. Підібрані параметри швидкостей витягування та обертання дозволяють отримувати об’ємні монокристали.

Техніко-економічний ефект. Розроблена технологія дозволяє отримати великогабаритні діелектричні кристали, які використовують на приладобудівних підприємствах у пристроях для техніки оборонного,  космічного та спеціального призначення. Ефективні вітчизняні функціональні матеріали допоможуть зберегти кошти на закупівлю аналогів за кордоном. Дозволить підвищити вихід бездефектних кристалів на 20 %

Опис. Готується шихта із хімічних сполук. Суміш синтезується двостадійно. З отриманої шихти, яку завантажують у внутрішній тигель, на монокристалічну затравку. Після чого два конічні тиглі розміщують один в одному. Внутрішній тигель заповнюють вихідною шихтою, а простір між внутрішнім тиглем та стінкою зовнішнього заповнюється сполукою з нижчою температурою плавлення. Монокристал вирощують за методом Чохральського.

Детальніше…