Біотехнологія виділення лізоциму з білка пташиних яєць

Призначення. Для створенню нових препаратів антибактеріальної, протигрибкової, протизапальної та імуномодулюючої дії. Для виділення і очищення лізоциму с- і g-типів з білка пташиних яєць; очищення ензимів з використанням гель-хроматографії. Встановлення білково-фракційного складу, молекулярної маси виділених і очищених препаратів методами електрофорезу в ПААГ і MALDI; дослідження спектральних характеристик (УФ-спектроскопія, люмінесценція. 

Галузь застосування. Хімія білка, ензимологія, молекулярна біологія, біотехнологія, фармація для використання в медичній практиці.

Переваги. Немає аналогів в Україні. 

Опис. Запропоновані нові підходи для отримання у лабораторних умовах лізоцимів c- і g-типів. Запропоновано модифікацію лабораторного методу виділення лізоциму с- типу з білка курячих і перепелиних яєць, що дозволяє отримувати ензим з чистотою 98% і гідролітичною активністю 22025 од/мг і відповідає такій фірмового препарату «AppliChem». З метою розробки способу виділення лізоциму g-типу досліджено вплив об’ємних співвідношень білок: розчинник, температурних режимів проведення процесу. Виявлено, що для лізоциму g-типу використання методу термічної денатурації домішкових білків є недоцільним, внаслідок втрати активності. Методом гель- хроматографії з попередньою стадією ліофілізації отримано частково очищений лізоцим g-типу з гідролітичною активністю 1333 Од/см3.

Детальніше…