Інформаційна технологія керування координованими циклічними рухами кінцівок

Призначення. Для відновлення координації рухів – узгодження активності м’язів, що залучаються у виконання циклічних рухів кінцівок для виконання певного рухового завдання.

Технічні характеристики. Технологію реалізують чотириканальні програмні міоелектростимулятори «ТренКорСинтез-4», «МіоАктивСинтез-4», що мають гнучку архітектуру синтезу програм залучення м’язів у виконання складного руху. Головна відмінність «МіоАктивСинтез-4» від «ТренКорСинтез-4» полягає в тому, що тривалість активності кожного м’яза, що втягується в рух, визначає тривалість складного руху загалом, і піддається коригуванню в дії. Натомість у міоелектростимуляторі «ТренКорСинтез-4» навпаки – заздалегідь встановлюється тривалість циклу програми, в межах якого залежно від кількості фаз циклу визначається тривалість «активності-пауз» для кожного м’яза, який задіяно у виконання складного руху, причому не піддається коригуванню в дії.

Галузь застосування. Медицина, освіта. Клінічні, санітарно-курортні заклади, реабілітаційні центри, медичні навчальні заклади.

Переваги. Порівняно з відомими технічними світовими аналогами, які застосовують програмну електростимуляцію за штучносинтезованими програмами, розроблені програмні міостимулятора “ТренКорСинтез” та “МіоАктивСинтез” мають гнучку структуру штучносинтезованої рухової програми, що може забезпечити складні співвідношення між моментами залучення у роботу м’язів, які стимулюють, для виконання складних координованих рухів кінцівками.

Техніко-економічний ефект. Соціальний ефект застосування технології полягає у корекції постави, зміцненні “м’язового корсету”, запобіганні розвитку ускладнень та зменшенні втомлення. Підвищення результативності коригування порушень сколіотичної постави під час апробації цієї технології склало 21 %.

Опис. Інформаційну технологію керування координованими циклічними рухами кінцівок призначено для формування/відновлення складнокоординованих рухів за допомогою двох нових чотириканальних програмних міоелектростимуляторів “ТренКорСинтез” та “МіоАктивСинтез” на базі штучносинтезованих програм. Застосування технології дає змогу відпрацьовувати окремі фази виконання руху залежно від функційної задачі, вносити персональне коригування в залучення м’язів для виконання рухового завдання кінцівкою, що сприяє підвищенню мотивації пацієнта до активного залучення у реабілітаційний процес та залученню додаткових резервів організму пацієнта на відновлення координації.

Детальніше…